ACTUEEL

'Meer aandacht voor migrant als klant van zorg'

De gezondheidszorg moet ook de migrant als klant behandelen. Er zijn volgens hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid Walter Devillé van de Universiteit van Amsterdam ongewenste verschillen tussen allochtonen en autochtone Nederlanders in gezondheid en gebruik van gezondheidszorg. Dat meldt Nivel.

Participatie migranten

Devillé stelt dat de marktwerking ervoor moet zorgen dat de patiënt een sterkere positie krijgt. Dit moet ook gelden voor migranten. Maatregelen om de zorg te verbeteren, moeten ook effectief zijn voor migranten. Daar is wetenschappelijke toetsing voor nodig. Hierbij is participatie van migranten noodzakelijk.

Toegankelijkheid

“Gezondheidsvoorzieningen moeten beschikbaar zijn voor iedereen zonder enige vorm van discriminatie. Universele toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor alle groepen in de maatschappij, ook voor de meer kwetsbare groepen, betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid, maar eveneens toegankelijke informatie en cultureel-sensitieve  en aanvaardbare diensten. Ook de migrant moet als klant kunnen vertrouwen op de gezondheidszorg,” aldus de hoogleraar.

Devillé spreekt vrijdag 4 december zijn oratie uit.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top