ACTUEEL

'Zorgverzekeraar moet premiestijging te lijf'

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars ruim 3,3 miljard euro aan 'overtollige' reserves, hoewel ze minder winst maken. De bond wil niet dat zorgverzekeraars "onnodig blijven oppotten" en dat ze "er alles aan doen om de premiestijging te beperken''.

"Uit de cijfers over 2015 van de grote vier verzekeraars CZ, VGZ, Achmea en Menzis blijkt de totale winst meer dan gehalveerd ten opzichte van 2014. Vooral Menzis en CZ lijken nauwelijks geld over te houden. Maar toch konden de vier in 2015 307 miljoen in de reservepot stoppen", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De 3,3 miljard aan reserves is voor het grootste deel in handen van Achmea (1,4 miljard) en voor het minst in die van Menzis (205 miljoen), zegt de bond. De Consumentenbond wil dat zorgverzekeraars er "alles aan doen om de premiestijging te beperken en ook duidelijk verantwoorden. Waar zitten de kostenstijgingen, welke reserves zijn er, en wat wordt er gedaan om de premie voor 2017 te dempen?"

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland laat in een reactie weten te maken te hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Daarnaast worden de reserves volgens een woordvoerder gebruikt om schommelingen van de premies tegen te gaan. "Als we nu alles in één keer zouden inzetten dan worden de premies tijdelijk heel laag, maar daarna mogelijk weer een stuk hoger. Dat kan niet." (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jacob Wijnia

27 oktober 2016

"... premies tijdelijk heel laag, maar daarna mogelijk weer een stuk hoger. Dat kan niet." Dat kan natuurlijk prima. Dat 'mogelijk ... hoger ' voorkom je door scherp inkopen en kostenbesparing. De minimale reserves zijn prima maximale reserves.

Henk Plessius

27 oktober 2016

Wonderlijk. De doorgaande stijging van zorgkosten bedreigt onze welvaart en we komen qua oplossingen niet verder dan het aanspreken van reserves en oude, onvoldoende, maar wel tot veel ophef wekkende recepten als scherpe inkoop en beperking aanspraken. Dat moet toch een stuk creatiever kunnen?

Wim van der Meeren

27 oktober 2016

Echt weinig bijdragend, die opmerkingen van de Consumentenbond . Als CZ twee jaar geleden naar hen had geluisterd (alle overreserves direct inzetten) was de premie in 2015 zo'n 70 euro geweest en hadden we nu (2016) al op 120 gezeten. (Werkelijk 105).
De consument is niet gebaat bij sterk wisselende premies. Een premiestijging van 50 euro zou enorme koopkracht problemen hebben opgeleverd. Nogmaals: de reserves zijn voor de verzekerden en verdwijnen niet uit de zorg. De zorgkosten blijven flink stijgen en wij zullen overreserves voorzichtig blijven inzetten om die stijging enigszins op te vangen. Potverteren is onverantwoord.

Top