ACTUEEL

Bouw klaagt over aanbesteding St. Antonius

Bouwbedrijven klagen over de aanbestedingsprocedure die het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht hanteert voor de nieuwbouw in Leidsche Rijn. Tien inschrijvers brengen een offerte uit, maar zijn niet op de hoogte van het aantaal deelnemers. Veel onnodig rekenwerk dus, zo schrijft Cobouw.

Onprofessioneel opdrachtgeverschap

Het gaat om een opdracht van ruim 200 miljoen euro, maar er is slechts tien procent kans om die opdracht binnen te slepen. Weinig professioneel opdrachtgeverschap, vindt Stichting Marktwerking Installatietechniek (SMI), belangenbehartiger van installatiebedrijven bij aanbestedingen.

Ouderwetse aanbestedingsmethode

SMI-directeur Pieter van den Eijnden stelt de ouderwetse methode van aanbesteden aan de kaak op Cobouw.nl. Volgens Van den Eijnden hanteren veel zorginstellingen de methode van een richtlijnenbestek waarbij zoveel mogelijk organisaties meedingen en gunning plaatsvindt op basis van de laagste prijs. Op zich is dit prima, maar dan moet de procedure wel transparant zijn. Op het moment van inschrijven was het voor de bouwbedrijven niet duidelijk hoe hun kansen lagen.

Weggegooid geld

Van den Eijnden schat dat iedere inschrijver een paar ton kosten heeft gemaakt met het rekenwerk en dat er zodoende een paar miljoen euro wordt weggegooid. Juridisch gezien is de aanbesteding in orde. SMI gaat wel het ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer vragen om meer transparantie bij aanbestedingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top