ACTUEEL

'Minder abortussen bij gratis spiraal'

Als anticonceptie gratis was, dan zou het aantal abortussen flink afnemen. Sandra Kroeze, abortusarts in een kliniek van Stimezo in Zwolle, pleit voor een gratis spiraaltje.

Verschillende abortusartsen kwamen dit weekend aan het woord in NOS Nieuwsuur. Vrouwen raken steeds vaker ongewenst zwanger omdat ze geen voorbehoedmiddelen gebruiken. Sinds 2011 zitten die niet meer in het basispakket voor vrouwen boven de 21 jaar. Abortus valt wel onder de basisverzekering.

Onwenselijk

Abortus is gratis, maar anticonceptie niet. Dat is een onwenselijke situatie, vindt Gabie Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen. Zij ziet vrouwen die pas in de loop van het jaar – als ze hun eigen risico hebben verbruikt – een spiraaltje nemen. Vrouwen bezoeken een abortuskliniek vaak meerdere keren. Volgens Sandra Kroeze kwam in 2014 een op de drie vrouwen terug naar haar kliniek. Als een spiraal gratis was, dan was dat in een groot aantal gevallen niet gebeurd.

Schippers

Uit onderzoek en uit vergelijking met het buitenland blijkt het aantal abortussen – en het aantal recidivisten –  afneemt als voorbehoedsmiddelen goedkoper en beter toegankelijk zijn. Volgens minister Edith Schippers van VWS is dit verband er niet. Nederland kent relatief weinig abortussen en het aantal blijft dalen, zo stelt ze in een reactie op de uitzending. Zij ziet daarom geen reden het anticonceptie-vergoedingsbeleid te veranderen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top