ACTUEEL

Onafhankelijke huisartsenbezoekers voor doelmatiger zorg

Huisartsen schrijven beter en goedkoper voor na contact met een onafhankelijke huisartsenbezoeker. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar gaat het onafhankelijk artsenbezoek nu aan meer huisartsen aanbieden.

Dat artsenbezoekers verbonden aan de farmaceutische industrie huisartsen aanzetten tot het voorschrijven van medicijnen is eeuwenoude praktijk. In 2014 startte het IVM een pilot met de inzet van eigen, onafhankelijke artsenbezoekers. Dat waren apothekers en artsen die spiegelinformatie over doelmatig voorschrijven konden geven aan de deelnemers aan de pilot. 

Indicatoren

Samen met de huisarts stelde de artsenbezoeker een verbeterplan op. Zij bezochten in het werkgebied van Zilveren Kruis huisartsen uit de groep van de 25 procent laagst scorende huisartsen op de indicatoren uit de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen (MVH).

Scores

En dat had effect, zo schrijft Medisch Contact. De 36 individuele huisartsen en twaalf farmacotherapieoverleg -groepen konden door het onafhankelijk artsenbezoek 369.614 euro besparen, terwijl huisartsen – ook uit de groep slechtst scorenden - in een pilotgroep 143.448 euro bespaarden.

Bovendien gingen de huisartsen beter scoren op de indicatoren. Alle deelnemende huisartsen waren enthousiast en gemotiveerd om aan het onderzoek mee te doen. Zij gingen graag in gesprek om hun lage scores beter te begrijpen en hun voorschrijfgedrag aan te passen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top