Tech

Schippers genomineerd voor Big Brother Award

Minister Schippers (Volksgezondheid) behoort tot de grootste privacyschenders van Nederland, vindt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Zij is, samen met veiligheidsdienst AIVD en WhatsApp genomineerd voor een Big Brother Award.

Volgens Bits of Freedom brokkelt onder Schippers het medisch beroepsgeheim verder af. De minister kwam onlangs met een voorstel om  zorgverzekeraars vaker inzage te geven in de medische dossiers van patiënten om fraude te bestrijden. Dit terwijl fraude voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien minder dan 1 procent van de totale zorgkosten bedraagt, aldus de inzenders van de nominatie van Schippers.

De AIVD is genomineerd omdat hoofd Rob Bertholee versleuteling wil beperken. WhatsApp gaat gegevens van zijn gebruikers, in totaal meer dan een miljard mensen, delen met moederbedrijf Facebook.

De winnaar wordt op 14 november bekendgemaakt in Amsterdam. Bits of Freedom heeft ook een 'expertprijs', voor privacyschendingen die minder aandacht krijgen. Volgende week wordt bekend wie die prijs kunnen winnen. Daarnaast is er een prijs voor de grootste voorvechter voor privacy.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om zijn afluisterwet. De politie kreeg de expertprijs voor 'predictive policing', op basis van gegevens voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden. (Skipr/ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

2 november 2016

Toch maar mooi een onderscheiding voor onze minister.

Top