ACTUEEL

Longfonds pleit voor Nationaal Plan Gezonde lucht

Elk jaar overlijden in Nederland 5.700 mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, 12 duizend mensen belanden met spoed in het ziekenhuis. Daarom pleit het Longfonds dinsdag in Den Haag voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht.

"De lucht in Nederland is niet gezond. Mensen worden letterlijk doodziek door de lucht die zij inademen", zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten, benadrukt het Longfonds.

Volgens het Longfonds staat bij de huidige Nederlandse aanpak van luchtkwaliteit de gezondheid niet voorop. Samenhang en ambitie ontbreken, stelt de organisatie vast. "De overheid hanteert normen die niet gezond zijn", zegt Rutgers. "Lokale bestuurders die hun burgers gezond willen houden, stuiten landelijk op onwil en onmacht. En als we moeizaam winst boeken, dan wordt dat achteloos teniet gedaan door bijvoorbeeld harder te gaan rijden."

Nationaal Plan

Daarom pleit het Longfonds dinsdag bij de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu voor een Nationaal Plan Luchtkwaliteit. Daarin moet aandacht zijn voor alle bronnen van vervuiling: industrie, verkeer, intensieve veeteelt, houtrook. De regering moet met gemeenten regie nemen om snel gezondheidswinst te boeken. De grootste vervuilers moeten als eerste worden aangepakt (zoals vervuilende scooters en diesels), schone en gezonde alternatieven verdienen stimulering, aldus het Longfonds.

Het pleidooi van het Longfonds wordt gesteund door organisaties uit de zorg en wetenschap: de kinder(long)artsen (NVK-SKL), gespecialiseerde huisartsen voor astma en COPD (CAHAG), patiëntenorganisaties (Longfibrose, Pulmonale Hypertensie, Hart & Vaat Groep), de longwetenschappers (NRS), de longartsen (NVALT), de Long Alliantie Nederland (LAN), KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting.

In 2017 start het Longfonds een campagne om mensen bewust te maken van de lucht die zij inademen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top