ACTUEEL

Ggz-instelling zet patiënten in als uitzendkracht

GGZ Noord- en Midden-Limburg gaat psychiatrische patiënten als uitzendkracht aan het werk zetten via een eigen uitzendbureau. Werken is een zinvolle dagbesteding, vindt Koos Föllings, directeur langdurige zorg bij de instelling. Dat meldt Dagblad De Limburger.

Dagritme en eigenwaarde

Het uitzendbureau begint met een groep van honderd patiënten die vrij zelfstandig wonen op het terrein van GGZ Noord- en Midden-Limburg in Venray. De instelling wil de patiënten op deze manier een dagritme en een groter gevoel van eigenwaarde bieden. Föllings in Dagblad De Limburger: “Eén van de grootste problemen van psychiatrische patiënten is ledigheid. Ze hebben niets omhanden, waardoor de kans groot is dat ze vereenzamen. Daarom geven wij ze een baan. Uit zichzelf komen ze niet op tijd uit bed, maar wel als ze weten dat ze de hond van mevrouw Janssen moeten uitlaten, omdat zij anders niet naar de markt kan gaan.”

Serveersters, verhuizers en klussers

Werken is niet verplicht, maar het wordt wel aangemoedigd. Er werken nu 36 patiënten in de twee bedrijfsrestaurants van de instelling, bij de verhuisploeg, het klussenbedrijf en de computerwerkplaats. Volgens Föllings gaat dit goed. “Ze krijgen minimale begeleiding, zodat ze zelf veel moeten regelen. En laten we eerlijk zijn: waarom zou iemand die af en toe stemmen hoort geen soep kunnen opscheppen?”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top