ACTUEEL

Van Rijn: 'plascontract' Careyn onacceptabel

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het niet acceptabel dat een verpleeghuis van Careyn in Hellevoetsluis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen.

"Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven'', stelt Van Rijn woensdag. De bewindsman reageert op de Tweede Kamer die eerder op de dag opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.

Ook partijen in de Tweede Kamer reageren woensdag boos op het bericht van RTV Rijnmond Careyn op papier vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet mogen. "In wat voor land leven we?", vrraagt Henk Krol (50PLUS) zich af. Schandalig, vindt Geert Wilders (PVV). "Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen", aldus Sjoerd Potters (VVD). "Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om."

Drie keer per dag

Verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis bepaalt dat patiënten maximaal drie keer op een dag naar het toilet mogen. Dat wordt schriftelijk vastgelegd, zo meldde RTV Rijnmond dinsdag. De lokale omroep heeft het formulier met toilettijden onder ogen gehad. Om elf, twee en zes uur zouden cliënten mogen gaan.

Volgens familie van cliënten wordt er moeilijk gedaan als iemand een keer extra naar het toilet wil. Andere bezoekers van verpleeghuis Grootenhoek in Helllevoetsluis bevestigen tegenover de omroep dat er soms lange wachttijden voor toiletbezoek zijn.

Werkdruk

Bestuurder Harry Luik van Careyn wilde in een reactie niet ingaan op individuele gevallen. Hij zegt dat het voorkomt dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk omlaag te brengen. "Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard."

Careyn is een van de verpleegzorgorganisaties die nog onder intensief vervolgtoezicht staan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangekondigd dat Careyn een interventieteam over de vloer krijgt om de zorg te verbeteren. (ANP/RTV Rijnmond)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

2 november 2016

Het is verschrikkelijk .
Voor onrustige , zich verlaten voelende patiënten , onmachtige mantelzorgers en familieleden . Voor kwetsbare niveaus 1 & 2, die het dagelijkse pandemonium als een niet aflatende nachtmerrie moeten beleven en steun zoeken bij niveau 4 en 5. Die in de ouderenzorg niet meer voorhanden zijn. Niveau 4 , onlangs ontmoet , €120.000 kosten voor het verpleeghuis.
Ik heb te doen met goedwillende igz medewerkers- het merendeel- die begrijpen dat zzp 5 zonder behandeling in het geheel niet meer past bij het aanbod van zeer gecompliceerde en zware verzorging en verpleging vragende patiënten.
Ik heb te doen met ciz medewerkers met een hart en geweten die op bevel van , ja wie neemt daar eigenlijk de verantwoordelijkheid voor, indicaties sober moeten verstrekken.
Kort en goed ik lijd mee met de kwetsbare zorgvrager mij realiserend dat in de bijna 40 jaar welke ik actief ben in eerste lijn en wlz zorg een mensonwaardige kaalslag heeft plaatsgevonden binnen die sector. Een tekort aan hbo v verpleegkundige met gevoel voor geriatrie komt niet zomaar uit de lucht vallen.
Een totaal gebrek aan visie typeert zowel de bewindspersonen die alles extra muraal zonder vangnet willen wegdrukken als politici van alle richtingen die niet verder komen dan Ad hoc oprispingen en dubieuze en kortzichtige meningen over de wnt2.
De komende jaren zullen grimmig worden. De Wnt 2 geschoffeerde ,€88.376 inclusief alles per jaar, is geen moedeloos zorgextract meer maar een buiten de zorg opgeleide en actief dienende academica. Die nemen de uitdagingen op!
Er zullen , ooit gerenommeerde huizen, failliet gaan. De particuliere zorg zal , ook zonder pgb steun, een enorme vlucht gaan nemen.
De van Rijntjes en de Keizertjes komen er wel ; over de natuurlijke achterban van de sdap maak ik mij zorgen. Ik hoop niet dat hun sobere welzijn geteisterd gaat worden over de schuldvraag rond hun onbeholpen stemgedrag.
Voor mij blijft een grote troost dat veel van al die goedgebekte beslissers op afstand ooit een beroep zullen gaan moeten doen op een sector die zij zo hebben verketterd en in de kou hebben laten staan.
En dat de evv er van de dag toch mevrouw Leijten niet langer dan professioneel noodzakelijk in een tillift laar bengelen. Zij heeft tenslotte jonge kwetsbare mensen vanuit hun liefde voor zorg achter een terminal geschopt ter invulling van epd n , stroomschema's van zinvolle dagbestedingen, liefst 5 verschillende elke dag weer. Misschien moet er alvast wat geoefend worden met tilliften en politici, aardig programma voor MAX . Soap bij een ander thuis. Met dankbare ondersteuning van de gedecimeerd thuiszorg en gesubsidieerd door Dr Bussemaker.
Overigens bij al dat invullen van systemen zullen de 15% analfabeten toch wel opvallen ; daar hoor ik namelijk niemand over.
Ik wens alle hartverwarmende rakkertjes die ik om mij heen zie tobben een vat vol liefde en wijsheid.

Irenea Scholten

2 november 2016

Uit het hart gegrepen! Los van deze overpeinzingen en beeldvormingen, vraag ik me af of het fenomeen Participatiesamenleving een meer in de kamer en daarbuiten aan het grote publiek,uitgelegd kan worden. De verzorgingsstaat is niet meer en familie zal zelf aan de bak moeten om optimale zorg voor vader en moeder te leveren. De professionals zijn de afgelopen jaren in de ouderenzorg in aantal ongeveer gehalveerd en de zorgzwaarte van de clienten verdubbeld. Dit alles vanuit de politieke gedachte dat de client zoveel en zolang als mogelijk eigen regie voert over zijn/haar leven en als dat niet meer gaat, mantelzorgers en vrijwilligers om zich heen heeft verzameld om dit op te vangen. Als dat niet meer werkt, de voordeur op slot gaat, het gasfornuis is verwijderd en het water afgesloten ( overigens met de beste intenties, nl. veiligheid), dan wordt vragend naar de professional gekeken, die met de handen op de rug en een tijdrovend administratiekosten als schaap met de vijf (of zijn het er meer geworden) poten de verlossing moet bieden. En als dat niet lukt ... tja dan is Nederland te klein. Ik wil dhr. van Rijn uitnodigen om de ouderen, hun mantelzorgers en vrijwilligers uit te leggen wat er van hen wordt verwacht en samen met hen uit te rekenen hoeveel tijd hij reserveert voor directe zorg door professionals in een verpleeghuis. Ik vrees dat 3 maal per persoon begeleiding naar het toilet ten koste gaat van een zinvolle dagbesteding, een heerlijk bad en/of een goede begeleiding tijdens de maaltijd. Om van een wandeling in de frisse buitenlucht nog maar te zwijgen. Zorgmedewerkers laten zich nu nog allerlei ongenuanceerde kritiek welgevallen en ik hoop dat de politiek, ouderen en hun familie zich op tijd realiseren dat zij daarmee de belangrijkste en meest betrokken groep van zich vervreemden en in het ergste geval dwingen tot een stevig tegengeluid.

RaadvoordeOuderenbescherming

3 november 2016

Voorspelling: 'Ze ( de bestuurders van zorginstellingen) dronken een glas, deden een plas en alles blijft zoals het was' ... En meneer van Rijn en de hele Kamer speelt opnieuw de vermoorde onschuld.

Top