Tech

Nationale DNA-databank voor kinderkanker gelanceerd

Het Prinses Máxima Centrum en Hartwig Medical Foundation lanceren een nationale DNA-databank voor kinderkanker. De databank moet helpen om een significante vooruitgang in de behandeling van kinderkanker te boeken, aldus de samenwerkende partijen.

De databank zal worden opgebouwed het complete DNA van iedere kinderkankerpatiënt in Nederland te lezen. Hiermee komt er meer informatie en vergelijkingsmateriaal beschikbaar voor onderzoek naar een meer effectieve gepersonaliseerde behandeling van alle vormen van kinderkanker, stellen de partners.

Het Prinses Máxima Centrum gaat data aanleveren door een patiënt een biopt (tumorweefsel) en wat bloed af te laten staan en stuurt deze gegevens naar Hartwig Medical Foundation, een onafhankelijk gefinancierde non-profitorganisatie, op het Science Park in Amsterdam. Hier worden vervolgens de samples bewerkt, zodat het DNA eruit kan worden gehaald.

"Het opbouwen van een oncologische databank is voor kinderkanker nog eens extra belangrijk omdat het om relatief kleine patiëntgroepen gaat", benadrukt Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum, "en er momenteel niet genoeg informatie beschikbaar is."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top