ACTUEEL

'Meer verpleeghuizen met beperkingen op toiletbezoek'

Er zijn veel meer verpleeghuizen waar bewoners niet naar het toilet kunnen wanneer ze dat willen. Dat zeggen FNV Zorg en Patiƫntenfederatie Nederland in het AD naar aanleiding van de ophef om het 'plascontract' van Careyn.

Eerder deze week kwam naar buiten dat Grootenhoek, een verpleeghuis van Careyn, in Hellevoetsluis bewoners op bepaalde tijdstippen op de dag naar het toilet liet gaan. Het bestuur erkent dat afspraken zijn over wanneer en hoe vaak iemand naar het toilet kan, maar zegt dat dit noodzakelijk is om de werkdruk voor verzorgenden te verlichten. Staatssecretaris Van Rijn, en meerdere politieke partijen met hem, vinden dit niet acceptabel.

Careyn is echter niet de enig met regels voor toiletbezoek. Volgens FNV Zorg en Welzijn en Patiëntenfederatie Nederland zijn onder meer in Zuid-Holland en Brabant voorbeelden bekend van verpleeghuizen waar personeel uit tijdgebrek de bewoners maar een paar keer per dag op de wc helpt. In een recente enquête van FNV Zorg gaf 73 procent van de zorgmedewerkers aan dat bewoners langer moeten wachten op hun toiletbezoek. De reden: de krappe zomerbezetting.

Hierdoor krijgen soms ook bewoners die niet incontinent zijn, maar wel hulp nodig hebben bij de toiletgang, een luier om, schrijft het AD.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

3 november 2016

In 2004 was de hele Kamer verontwaardigd over de slechte kwaliteit van de verpleeghuiszorg. In 2008 zond Zembla 'Poepnagels' uit. Vreemd dat Kamerleden nu boos zijn.

Peter Koopman

4 november 2016

Het "noodzakelijk kwaad" om voortaan het bed en rolstoel inclusief incontinentiemateriaal als "WC" te moeten gaan beschouwen is absoluut geen verpleegkundige standaardzorg, maar onderdeel van een bedrijfskundige intensieve menshouderij, naar mijn inzicht. Begrip voor overvragen en overbelasting van verzorgenden heb ik wel, maar ik vind dit onwaardig. We accepteren collectief dat met algemene middelen dit incontinent-maken tot reguliere zorg moet behoren.

Peter Koopman

4 november 2016

Aanvulling: redenen voor veelvuldig toiletbezoek zijn niet alleen normale aandrang, maar ook blaasinfectie of prostaatvergroting enz. Het is dom om alleen "geheugenproblemen" te communiceren.

hans peltenburg

5 november 2016

Er moet gewoon 100 euro per dag per verpleeghuis bewoner bij. Dan kun je goede en direct aanwezige zorg bieden. Dat moet toch kunnen in een beschaafd land ?

Top