ACTUEEL

Meer inzicht in interactie tussen arts en patiënt

Sociale interactie tussen arts en patiënt bepaalt het karakter van de zorg in de toekomst. De wetenschap erkent het belang van onderzoeksfaciliteiten op dat gebied.

Analyse naar video en audio van communicatie tussen patiënt en zorgverlener  wordt door de KNAW erkend als hoogwaardig onderzoek. Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht en NIVEL ontwikkelden ADVANT, een methode om enorme hoeveelheden video- en audiodata te analyseren. Het is aangemerkt als onderzoeksfaciliteit voor vernieuwend wetenschappelijk werk in de verdere toekomst. Het maakt het mogelijk om data tot in detail te analyseren, met goedkeuring van de patiënt en inachtneming van privacy.

Interactie

Zo kunnen wetenschappers de sociale interactie tussen arts en patiënt onderzoeken. Ze kijken bijvoorbeeld naar de rol van blikrichting, gezichtsuitdrukking, hoofdbewegingen, handbewegingen en lichaamshouding in communicatie. Ze kunnen ook naar de functie van taalgebruik kijken,  en aspecten als spraak, gebaren en hoofdbewegingen, bijdragen aan betekenis en taalbegrip.

De kennis kan gebruikt worden om de communicatie in de zorgsector te verbeteren. Het kan als basis dienen voor de ontwikkeling van emotioneel en sociaal intelligente machines en voor verbetering van automatische annotatie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top