ACTUEEL

E-learning seksualiteit wint Gehandicaptenzorgprijs

Zorgorganisaties Cello en Dichterbij hebben de Gehandicaptenzorgprijs 2016 gewonnen met hun e-learning programma ‘Ondersteunen bij seksualiteit: heel gewoon’. Dat biedt begeleiders van mensen een beperking handvatten om gesprekken over seksualiteit aan te gaan met hun cliënten.

Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De prijs is uitgereikt op 2 november tijdens de jaarlijkse Kennismarkt Gehandicaptenzorg in Ede. De e-learning heeft de prijs gewonnen omdat het onderwerp seksualiteit op dit moment zeer relevant is, vindt de jury.

Gesprek

Het onderwerp is belangrijk, maar begeleiders vinden het vaak moeilijk om daarover een gesprek met de cliënt aan te gaan. De e-learning kan er aan bijdragen om ondersteuning bij seksuele ontwikkeling net zo gewoon te maken als ondersteuning bij sociale of emotionele ontwikkeling.

Vlaggensysteem

De e-learning, die uit vijf modules bestaat, is ontwikkeld door Doret van Lith, opleidingsdeskundige bij Dichterbij en Jolanda van de Ven, opleidingsadviseur bij Cello. Het is gebaseerd op onder andere het Vlaggensysteem van Movisie en Sensoa, een methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren correct in te schatten en gepast te reageren.

Genomineerden

De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een beeldje van Janneke de Groot, een kunstenares met een visuele beperking. De andere drie genomineerden wonnen elk 1500 euro. Dat zijn: MEE Veluwe met ‘Levenslef’, CCE en Stichting Raamwerk met ‘Voorlezen-plus’ en InteraktContour/Hogeschool Windesheim Flevoland met de lesbrief 'Niet-aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top