ACTUEEL

Onderzoekers vinden Alzheimer-medicijn

Er is een medicijn gevonden om Alzheimer te voorkomen of in te perken. Het gaat om een middel dat de vorming van de schadelijke herseneiwit bèta-amyloïde verhindert.

Onderzoekers van farmaceutisch bedrijf Merck publiceerden deze week een artikel over het middel dat verubecestat heet in Science Translational Magazine. Het is succesvol getest op ratten, apen en mensen, zo schrijft NRC. Over de werking van het middel op geheugen en gedrag is nog niet veel bekend. Het is ook nog niet duidelijk wat de langetermijneffecten van verubecestat zijn.

Bijwerkingen

Volgens de fabrikanten van het medicijn lijkt het veilig. Zelfs wanneer er hoge doseringen worden geslikt en bij langdurig gebruik zijn er geen vervelende bijwerkingen. Een aantal proefdieren kregen plukken grijs haar, maar deze zouden bij mensen niet zijn gezien.

Mensen

Merck is het verst met de ontwikkeling van verubecestat. De farmaceut begon in 2012 met de eerste onderzoeken bij mensen. Die waren zo opgezet dat er – bij gebleken veiligheid - steeds meer mensen mee konden doen. Er is geëxperimenteerd bij mensen met een lichte vorm van Alzheimer en bij mensen die het eiwit wel hebben maar nog geen ziekteverschijnselen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top