ACTUEEL

Amphia trekt antibioticaproject

Het Amphia ziekenhuis neemt het voortouw in een internationaal onderzoek naar antibiotica-resistentiebestrijding in de grensstreek Nederland-Vlaanderen. Deze week heeft het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland goedkeuring gegeven aan het zogenaamde ‘i-4-1 Health project’, dat zich richt op voorkomen van infectieziektes en resistenties bij mens en dier.

Dat schrijft Amphia op haar website. Naast Amphia doen verschillende ziekenhuizen, gezondheidsdiensten, dierenartsen, kennisinstellingen en bedrijven mee aan het i-4-1 Health project. In totaal gaat het om 26 partnerorganisaties.

Zorgkosten

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Dat maakt het behandelen lastiger en er is meer risico op ziekte en sterfte. Dat leidt tot hogere zorgkosten, maar eigenlijk speelt het probleem in alle sectoren, ook in bijvoorbeeld landbouw en milieu. Internationale samenwerking is noodzakelijk om verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan.

Besmettingsroutes

In het project worden infectierisico’s, antibioticagebruik en DNA van resistente bacteriën inzichtelijk gemaakt en vergelijkbaar via apps en een platform. Dat moet helpen om antimicrobiële resistentie in de zorg, onder de bevolking en in de veehouderij in kaart te brengen. Zo kunnen besmettingsroutes van infectieziekten vroegtijdig worden opgespoord.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top