ACTUEEL

Zorginstituut: 'Ouderenzorg thuis onder Zorgverzekeringswet'

Zorginstituut Nederland (ZiN) geeft groen licht om extramurale zorg voor ouderen met dementie, MS, Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking onder te brengen onder de Zorgverzekeringswet. Vooral de Specialist Ouderengeneeskunde en Arts voor verstandelijk gehandicapten hebben hier baat bij.

Dit schrijft het Zorginstituut in een advies aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Het maakt het mogelijk dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Nu wordt die extramurale zorg nog vergoed door een subsidieregeling.

Indicaties

Het betekent nog niet dat de zorg meteen geleverd kan worden volgens de Zorgverzekeringswet. Daarvoor moet de zorg voor verschillende indicaties nog verder worden omschreven. Voor de zorg moet nog een bekostigingstitel opgesteld worden en moeten gespecialiseerde zorgverleners in de eerste lijn ook echt beschikbaar zijn. Volgens ZiN kan de nieuwe financiering per 1 januari 2018 ingaan.

Voor 2017 wordt de subsidieregeling uitgebreid zodat ook specialisten ouderengeneeskunde die niet in dienst zijn van een instelling hun diensten kunnen aanbieden in de eerste lijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top