ACTUEEL

Ouderen vatbaarder voor ziekte van Lyme

Oudere mensen zijn vatbaarder om de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Harvard.

Jaarlijks lopen één miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer een op de vijf teken draagt de veroorzaker van de ziekte van Lyme bij zich.

Naast leeftijd kan de vermindering van de afweer tegen de bacterie ook genetisch bepaald zijn. Ook eerdere besmettingen kunnen een rol spelen bij de afname van het afweersysteem.

Volgens de onderzoekers bieden de resultaten van het onderzoek mogelijkheden tot een betere opsporing en bestrijding van een infectie met de bacterie. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

8 november 2016

Ziekte van Lyme is verraderlijk en gaat een steeds groter probleem worden. Mensen die zich al langer (diagnoseloos) niet goed voelen zouden best eens Lyme kunnen hebben en weer anderen denken Lyme te hebben zonder dat het zo is. Nederlandse artsen zeggen dat bij een antibioticakuur alle veroorzakers weg zijn terwijl er patiënten naar Duitsland afreizen omdat de klachten ook na de kuur blijven en zij daar op andere wijze geholpen worden. Wanneer ik hier lees dat de afweer voor de veroorzaker (Borrelia) met onze leeftijd afneemt dan zal er mee bedoeld worden dat ouderen vaker de linke rode ringreactie rond de beet krijgen en een kuur moeten krijgen. Welke farmaceut gaat er eens een vaccin ontwikkelen?

Top