Tech

Supersnelle techniek vervangt bacteriekweek

Het hoeft niet meer dagen te duren voordat bekend is van welke bacterie een patiënt last heeft. Een nieuwe techniek maakt een diagnose na 5 uren al mogelijk.

Medisch microbioloog Dries Budding van VUmc promoveerde op 4 november op de snelle methode, waarbij kweek niet meer nodig is: de IS-pro techniek. Die is bij uitstek geschikt voor bacteriën waar een mens snel ziek van wordt.

DNA

Deze techniek zoekt naar een specifiek stukje DNA van bacteriën dat in alle bacteriën aanwezig is en waarvan de lengte specifiek is voor de bacteriesoort. Niet alleen is dat veel sneller, het is ook toepasbaar op alle 1500 verschillende bacteriesoorten die de mens kan hebben. Dat is nauwkeuriger, want veel soorten laten zich moeilijk kweken, waardoor de bacterie over het hoofd wordt gezien.

Crohn

De IS-pro techniek is ook handig bij ziekten die niet veroorzaakt worden door bacteriën, maar wel te maken hebben met een balans van lichaamseigen bacteriën – bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. IS-pro kan ook nieuwe bacteriën identificeren.

Antibiotica

In het lab van het VUmc is een inmiddels gecertificeerde testkit ontwikkeld. Die wordt nu als pilot gebruikt in laboratoria van andere ziekenhuizen. De traditionele manier van kweken zal voorlopig nog niet verdwijnen. Die blijft gebruikt worden om te zien hoe bacteriën reageren op antibiotica.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top