ACTUEEL

‘Subsidieer ziekenhuizen voor nieuwe behandelingen’

Patiënten moeten sneller kunnen profiteren van nieuwe behandelingen die nog niet worden vergoed door hun zorgverzekeraar. Ziekenhuizen zouden subsidie moeten krijgen om nieuwe technieken toe te passen. Dat staat in een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Ab Klink van VWS, dat vrijdag is verschenen.

Innovaties testen

Nieuwe behandelingen komen pas voor vergoeding in aanmerking als ze hun waarde hebben bewezen. Om zorgaanbieders te helpen de onverzekerde innovaties alvast uit te gaan proberen, zouden ze subsidie moeten krijgen. Voorwaarde is dan wel dat de artsen die ermee werken, tegelijkertijd onderzoeken of de nieuwe methode geschikt is om in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wouters, MHA

8 december 2009

Geachte heer, mevrouw

Ik ben van mening dat het verstrekken van subsidies in een "vroeg" stadium om innovaties op te starten een verouderd middel is. De bijkomende bureaucratie die ingezet wordt om de subsidieaanvragen te beoordelen zal een niet onaanzienlijk deel van het vrij te geven budget voor zorg opeten.

Wat u wilt bewerkstelligen is dat er een fundamentele gedragsverandering in de zorg ontstaat. Dit is de reden dat "marktwerking" geïntroduceerd is. Om als zorginstelling onderscheidend te zijn t.o.v. andere zorgaanbieders dient een cultuur te ontstaan die recht doet aan zorgondernemerschap en waar het ontwikkelen van zorgpaden / zorgtrajecten / ketenzorg een natuurlijk onderdeel van het bedrijfsproces kan worden. De subsidie ligt aan de streep.Met vriendelijke groet,Dr R.J. Wouters, MHA

Top