Finance

‘Hogere premies bij risicovol gedrag'

Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren? Dat vraagt Dik Hermans, bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) zich af in een interview met dagblad Trouw. De krant publiceerde het stuk zaterdag.

'Eigen schuld, dikke bult'

Nu er bezuinigd moet worden, vindt de CVZ-topman het tijd om lastige vragen onder ogen te zien. “We weten allemaal dat de leefstijl van mensen de gezondheid kan schaden. Iemand met COPD bijvoorbeeld, die stug blijft doorroken. Of iemand met obesitas. Sommige dingen zijn zo duidelijk dat je haast zou zeggen: 'eigen schuld, dikke bult' “, aldus Hermans in Trouw.

Betaalbare zorg

“Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren? Ook dat is natuurlijk een lastige discussie, die destijds ook met veel emotie is gevoerd in de sociale zekerheid. Maar de discussie kan uiteindelijk ook bijdragen aan een groter maatschappelijk draagvlak onder ons zorgstelsel. Dat moeten we tenslotte betaalbaar en houdbaar houden.”(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Steenbergen

8 december 2009

En terecht, een kennis heeft ook COPD allemaal erg ernstig, zit nu op onze kosten thuis en kan wel 'zwart' werken en rookt als een echt kachel,.. schandelijk. Ook de behandelend arts moet hem aanspreken op dit ASO gedrag want die houd hiermee de behandelplek van een patient die wel beter wil worden bezet!! Terecht dat deze categorie anders behandeld (gaan) worden!

Top