ACTUEEL

CZ verhoogt zorgpremie met 7,5 procent

De premie van de basiszorgverzekering van zorgverzekeraar CZ gaat volgend jaar met 7,90 euro omhoog tot 112,85 euro per maand. Dat komt neer op een stijging met 7,5 procent, maakte het verzekeringsconcern dinsdag bekend.

Volgens CZ is dat bedrag nog altijd ver onder de kostprijs. De zorgverzekeraar verwacht het komende jaar per verzekerde maandelijks 125,20 euro aan zorgkosten kwijt te zijn. Het tekort van 12,35 euro zegt CZ aan te vullen uit de reserves.

"Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn. Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog'', zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren.

Dat de kosten van de basiszorgverzekering blijven stijgen, komt volgens CZ onder meer doordat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het basispakket heeft uitgebreid en er nieuwe, duurdere geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen.

Eind september kondigde DSW, een van de andere vier grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna een tientje aan. De stijgingen van DSW en CZ zijn veel groter dan waar Schippers aanvankelijk vanuit ging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging slechts op 3,50 euro zou uitkomen.

CZ voorziet dat de zorgkosten ook de komende jaren met 3 tot 4 procent blijven stijgen.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Wijman

8 november 2016

Het was en is dus steeds belangrijker dat er slimmer ingekocht wordt. Geldt voor diensten en voor producten. Slimmer betekent zeker niet per definitie goedkoper maar juist meer in de totale zorgketen denkende.

Olaf Wijman

8 november 2016

Niet alleen slimmer inkopen maar ook slimmer verkopen :)

Jacob Wijnia

9 november 2016

Natuurlijk wordt zorg steeds duurder. O.a. door:
- We worden steeds ouder, ouderdom komt met gebreken.
- De administratieve lastendruk door een steeds ingewikkelder zorg-financieringsstructuur wordt steeds groter: steeds meer bureaucratie.
- De lucht-, water- en bodemvervuiling neemt toe. We worden er met zijn allen steeds zieker door. Er komen steeds meer mensen met kanker, luchtwegaandoeningen et cetera.
- Preventie staat nog in de kinderschoenen: nog steeds is niet doorgedrongen dat voorkomen beter is dan genezen.
- Et cetera.

Top