Tech

'Farmacogenetisch paspoort gaat er komen'

Klinisch geneticus Han Brunner voorspelt dat er een farmacogenetisch paspoort gaat komen. Om personalized medicine mogelijk te maken voor individuele patiënten, moet namelijk gecheckt kunnen worden of de persoon geschikt is om een specifiek geneesmiddel aan toe te dienen.

Dit meldt Nefarma, op basis van een artikel in het tijdschrift Huisarts & Wetenschap.

Brunner noemt de farmacogenetica een belangrijke ontwikkeling. Volgens hem is er een aantal geneesmiddelgencombinaties die sterk voorspellend zijn voor de bijwerkingen van een geneesmiddel. Dit is personalized medicine. Om te checken of iemand geschikt is om een geneesmiddel toegediend te krijgen, zijn kennis en richtlijnen beschikbaar. "Toch is dit wereldwijd nog nergens systematisch ingevoerd", stelt Brunner.

De groep geneesmiddelen die een sterke genetische voorspeller kent van ernstige problemen is volgens de klinisch geneticus het meest relevant. "Dat moet je niet van kennis en inzicht van individuele behandelaren laten afhangen. Ik zie het als een landsbelang dat deze testen voor iedereen beschikbaar komen, omdat je niet weet wie die enkeling is die daar straks baat heeft. Ik denk dat een farmacogenetisch paspoort er gaat komen. Net als dat we nu allemaal in principe onze bloedgroep ergens zouden moeten hebben staan."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top