ACTUEEL

SP: herstelwet moet zorgpremies eerlijker verdelen

Minister Klink van Volksgezondheid moet zo snel mogelijk met een herstelwet komen om de zorgverzekering te repareren. De zorgpremies moeten eerlijker verdeeld. Het eigen risico, dat vooral chronisch zieken en ouderen benadeelt, moet worden afgeschaft. Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op de evaluatie van drie jaar zorgverzekeringswet.

Premies voor velen te hoog

Uit de evaluatie blijkt dat de nominale premievoor veel mensen te hoog en niet eerlijk is. Dit leidt onder meer tot veel wanbetalers en onverzekerden, stelt Van Gerven. “Een bijstandsmoeder betaalt evenveel zorgpremie als een miljonair. Vooral de chronisch zieken, mensen met een handicap, de lagere inkomens en de ouderen betalen de rekening. Minister Klink moet zo snel mogelijk de premies eerlijker gaan verdelen.”

Wetsevaluaties ministerraad

Vrijdag 4 december heeft de ministerraad zijn reactie op de wetsevaluaties van de Zorgverzekeringswet (Zvw)/Wet op de Zorgtoeslag (Wzt) en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) bekend gemaakt. De wetsevaluaties zijn in opdracht van ZonMw uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top