HRM

Boos zorgpersoneel voert actie verspreid door Nederland

Honderden medewerkers van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (vvt) voeren vandaag actie voor behoud van de kwaliteit van de zorg in Nederland. Zij zijn boos over de cao-afspraken die de werkgeversorganisatie ActiZ heeft gesloten met NU’91 en CNV Zorg & Welzijn.

Dit meldt FNV Zorg & Welzijn.

De twee kleinere vakbonden hebben in oktober met ActiZ een akkoord gesloten voor een nieuwe cao in de vvt. "Deze deal heeft echter onder zorgmedewerkers helemaal geen draagvlak", aldus FNV Zorg & Welzijn. De vakbond heeft aan ruim vierduizend zorgmedewerkers (leden, niet-leden en leden van andere bonden) hun mening gevraagd. Bijna iedereen (97 procent) zegt tegen het akkoord te zijn. Deze hoge percentages sterken de FNV om deze deal niet te tekenen en in actie te komen.

"In plaats van dat er iets wordt gedaan aan de gigantische werkdruk, aan de doorgeslagen flexibilisering of de onzekerheid over hun toekomst, moeten zorgmedewerkers drie vakantiedagen inleveren om kosten te besparen voor de werkgevers. Dat pikken ze natuurlijk niet", aldus Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Zorgmedewerkers zijn volgens haar "laaiend" over het gesloten cao-akkoord.

Actie

De zorgmedewerkers voeren op verschillende manieren actie. Zo zijn ongeveer 75 mensen rond 12.30 uur in Den Haag te vinden om minister Asscher te overtuigen om de cao-deal niet algemeen verbindend te verklaren. Zij gaan daar ook in gesprek met de zorg-woordvoerders van verschillende fracties uit de Tweede Kamer. Bij negen verpleeghuizen in Amsterdam, Delft, Rotterdam en Utrecht leggen medewerkers het werk neer, variërend van 30 minuten tot twee uur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top