Finance

Nederlander wil pensioengeld aan zorg kunnen besteden

Nederlanders willen gemakkelijker hun pensioengeld kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon onder negenhonderd werknemers.

Bijna één op de vijf Nederlanders zou in elk geval een deel van zijn pensioenpremie willen gebruiken om zorgkosten van te betalen en te investeren in zorgvoorzieningen. Erik Schouten, fiscalist bij Aegon: "Meer flexibiliteit in het stelsel, meer grip op je eigen financiële toekomst, zou de betrokkenheid van werknemers zeker verhogen – en dat is waar we naar op zoek zijn in Nederland. De verantwoordelijkheid voor een goed pensioen verschuift immers in de richting van de werknemer."

Vooral jonge werknemers willen toekomstige zorg kunnen betalen van hun pensioenpremie. Dit geldt voor 22 procent van de twintigers, 23 procent van de dertigers. Van de zestigers wil slechts 14 procent het pensioengeld gebruiken voor zorg, van de zeventigers 12 procent.

In Nederland zijn pensioenopbouw, hypotheken en zorg juridisch en fiscaal van elkaar gescheiden. Het is niet mogelijk het een met het ander te financieren. De helft van de werknemers wil echter liever meer vrijheid hebben bij de besteding van de pensioenpremie, volgens Aegon. De verzekeraar onderzocht in vijftien landen de mate waarin mensen zich voorbereiden op hun pensioen en welke wensen ze daarbij hebben. Wereldwijd vulden meer dan veertienduizend werknemers het onderzoek in.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top