ACTUEEL

D66 en GroenLinks willen vergoeding PrEP

D66 en GroenLinks hebben in de Tweede Kamer een voorstel ingediend om PrEP komend jaar te vergoeden voor mensen die een hoog risico lopen op hiv. De partijen geven met dit voorstel gehoor aan de herhaalde oproep van het Aids Fonds.

Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) stellen voor om een subsidie van 3 miljoen euro aan de GGD beschikbaar te stellen om meer mensen in de risicogroep toegang te geven tot PrEP. Nederland blijft achter, volgens Dijkstra en Voortman. Deze week wordt hun voorstel besproken bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Het beschikbaar stellen van PrEP is niet alleen goed nieuws voor patiënten, maar levert indirect ook een kostenbesparing op omdat er minder levenslange hiv-behandelingen nodig zijn, aldus Dijkstra en Voortman. Bovendien vermindert het gebruik van PrEP een grote angst die leeft bij de risicogroep.

Hiv-infecties

In Nederland komen nog steeds ruim duizend nieuwe hiv-infecties per jaar voor, waarvan bijna 70 procent in de risicogroep mannen die seks hebben met mannen. Een groot deel daarvan kan worden voorkomen met het middel PrEP, volgens het Aids Fonds. In verschillende landen, zoals Frankrijk, Canada, Australië, Noorwegen, Zuid-Afrika en de VS wordt het middel al wel beschikbaar gesteld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top