Tech

Tekenfilm als bijsluiter medicijnen

Als aanvulling op de bijsluiter is er nu de Kijksluiter, een tekenfilmpje waarin de apothekersassistent uitlegt hoe een medicijn moet worden gebruikt. Honderd apotheken nemen de Kijksluiter donderdag in gebruik. Er zijn ruim duizend animaties gemaakt voor verschillende medicijnen.

"Een patiënt onthoudt maar tien tot twintig procent van de voorlichting die hij of zij van een arts of apotheker krijgt", legt apotheker Marcel Kooij donderdag in het NOS Radio 1 Journaal uit. "Daarom is het belangrijk die informatie te herhalen. Met de Kijksluiter bestaat nu de mogelijkheid om die info thuis op je gemak nog even na te kijken."

Ongeveer een derde deel van alle geneesmiddelen die apothekers jaarlijks verstrekken, wordt op de verkeerde manier of helemaal niet gebruikt. Uit een rapport in opdracht van apothekersorganisatie KNMP is bovendien gebleken dat er honderden miljoenen worden bespaard als mensen hun medicijnen goed innemen.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Willem Droessen

19 november 2016

Leuk zo'n kijksluiter. Met name voor digibete ouderen (met en zonder geheugenstoornissen) die het juiste filmpje niet meer terug kunnen kijken of terug kunnen vinden.
Voor de rest een prima werkend voorlichtingssysteem voor de niet-ouderen die geen last hebben van geheugenstoornissen.

Top