ACTUEEL

VNG: 'Maak kraamenclaves voor geboorteplaats in paspoort'

Het moet mogelijk zijn om geboren te worden in de gemeente waar je ouders wonen, ook als de moeder in een ziekenhuis in een andere gemeente bevalt. Het is juridisch ingewikkeld, maar er wordt gewerkt aan een gewenste geboorteplaats in het paspoort, stelt Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Binnenlands Bestuur meldt dit naar aanleiding van actuele discussies in Brabant. Daar willen ouders bijvoorbeeld perse niet naar het Elkerliek omdat de baby dan Helmond als geboorteplaats in het paspoort krijgt. Ouders uit Budel gaan niet naar het ziekenhuis in Weert om te voorkomen dat hun kind als Limburger genoteerd staat.

Juridisch mogelijk

De oplossing zou zijn om sommige verloskamers te verklaren tot enclave van een andere gemeente. Het Maximá Medisch Centrum wil dat in samenwerking met Valkenswaard gaan doen. Het is juridisch mogelijk, stelt de VNG.

Wadden

Overigens speelt de discussie al langer in andere delen van Nederland, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden en in Vlaardingen en Schiedam. Daar wilde men zogenaamde kraamenclaves inrichten, maar de ‘annexatie’ bleek toen te ingewikkeld.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

11 november 2016

Hoe je bureaucratie laat groeien....
Handigere oplossing lijkt mij, dat je als geboorteplaats gewoon de woonplaats van de ouders opgeeft. Hoe simpel kan het zijn?

Herman Idzerda

12 november 2016

Helemaal eens met mevrouw Postema. Immers, wat doe je als er ineens een spoedsectio moet worden uitgevoerd? Moet de OK dan ineens ook een enclave worden? En als op die zelfde OK later een patiënt komt te overlijden? In welke plaats is die dan overleden? Moet je er dan maar een dynamische gemeentegrenswisseling van maken? En hoe gaat dat dan geregistreerd worden? En wie kan dat dan achteraf controleren? Dan spreken we nog niet over het aantal verloskamers, het aantal verschillende gemeenten dat rond een ziekenhuis ligt.

Als de meest voor de hand liggende oplossing van mevrouw Postema niet mogelijk is dan rest ons geen andere mogelijkheid om een aparte gemeente "Ziekenhuisweide" te creëeren waar het grondgebied van alle ziekenhuizen in worden opgenomen.

Top