Finance

Tijdelijke steun van VWS voor tolkentelefoon

Minister Edith Schippers gaat ruim 4,5 miljoen euro vrijmaken voor de inzet van de tolkentelefoon voor huisartsen. Die is bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Met het geld kan de tolkentelefoon twee jaar blijven voortbestaan.

De minister reageerde hiermee op een oproep van huisartsen, apothekers, psychologen, tandartsen, verloskundigen, ggz en GGD eerder deze week. De zorgpartijen vragen de Tweede Kamer om bij de begrotingsbehandeling 2017 in te zetten op een structurele vergoedingsregeling. Zij willen dat VWS 20 miljoen euro vrijmaakt.

Statushouders

De vergoeding voor tolkendiensten is in 2012 afgeschaft, als bezuinigingsmaatregel maar ook vanwege de filosofie dat mensen die hier verblijven geacht worden Nederlands te spreken. De tolkenregeling geldt op dit moment alleen voor slachtoffers van mensenhandel, asielzoekers in opvangcentra en vrouwen in de maatschappelijke opvang. De minister gaat nu een uitzondering voor statushouders maken omdat die nog maar kort in Nederland zijn.

Instroom

Omdat de instroom van asielzoekers weer afneemt is er niet meer nodig dan 4,525 miljoen, vindt Schippers. Zij benadrukt dat er ook goedkopere manieren zijn om taalproblemen te verhelpen, zo schrijft het AD, zoals beeldmateriaal, Google-translate en de huisarts-migrant.nl.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top