ACTUEEL

Van Boxtel invloedrijkste netwerker

De Skipr 99 wordt in 2010 aangevoerd door bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis. Van Boxtel, vorig jaar nummer 2, verdringt daarmee Alexander Rinnooy Kan (naar 24) van de eerste plek in de netwerkranglijst voor de zorg.

Stroomversnelling

Als bestuursvoorzitter van Menzis heeft Van Boxtel samen met Menzis-medebestuurder Bas Leerink grote invloed gehad op de perikelen rond zorggigant Meavita. Mede door het ferme optreden van Menzis raakten de ontwikkelingen rond Meavita in de tweede helft van 2008 in een stroomversnelling. De problemen rond Meavita mondden begin dit jaar uit in een van de grootste faillissementen uit de recente geschiedenis.

Informele contacten

Als oud-politicus –Van Boxtel was namens D66 minister in het tweede kabinet Kok-  slaagt  Van Boxtel erin bruggen te slaan tussen verschillende bestuurlijke circuits. Daarbij weet Van Boxtel het belang van informele contacten op waarde te schatten. Toeval of niet, maar van Boxtel was afgelopen najaar één dag gastheer van de Kamerdelegatie die een officieel bezoek aan Suriname bracht. De Kamerleden brachten een bezoek aan een kleinschalige zorgvoorziening die Menzis samen met Woonzorg Nederland en Thuiszorg Groningen in de Surinaamse binnenlanden heeft opgezet.

Markante namen

Markante namen die uit de Skipr 99 verdwenen zijn, zijn die van oud-CZ-topman Mike Leers (vorig jaar 8) en scheidend bestuursvoorzitter Geert Blijham (6) van UMC Utrecht. Daarmee is niet gezegd dat ze geen invloed meer hebben in de sector, maar wel vervalt het formele criterium voor een notering. Het valt zeker niet uit te sluiten dat beiden in een toezicht- of adviesfunctie in de Skipr 99 terugkeren. Dat bewijst wel de sluipende terugkeer van Gerlach Cerfontaine. De voormalig bestuursvoorzitter van UMC Utrecht en oud-Schiphol-topman, neemt volgend jaar het stokje over van Willem Stevens als voorzitter van de raad van toezicht van het OLVG en komt daarmee in beeld voor de volgende  Skipr 99.

Persoonlijke perikelen

Bij de brancheverenigingen spelen de nodige personele perikelen die zich ook in de Skipr 99 weerspiegelen. Scheidend NVZD-voorzitter Bert Bunnik werkt sinds enkele maanden buiten de zorg en komt om die reden niet in de Skipr 99 voor. Directeur Jan Aghina staat sinds enkele maanden op non-actief en zakt mede daardoor van de 61e naar de 83e  plaats. Directeur Gita Gallé van de NVZ vereniging van ziekenhuizen en NPCF-directeur Atie Schipaanboord nemen beiden dit jaar afscheid van hun organisatie en komen daarmee in de lagere regionen van de Skipr 99. 

Nieuwkomers

Opvallende nieuwkomers zijn Jos de Blok (40) en Loek Winter (55).  Hoe ver De Bloks feitelijke invloed als directeur van Buurtzorg Nederland reikt, moet de komende jaren blijken. Duidelijk is wel dat hij het debat over de thuiszorg, geruggesteund door staatssecretaris Bussemaker en enthousiaste Kamerfracties, het afgelopen naar naar zijn hand heeft weten te zetten. Ook Loek Winter was door zijn overname van de IJsselmeer ziekenhuizen goed voor een flink aantal krantenkoppen. De keten van ziekenhuizen die Winter met zijn MC|Groep wil oprichten, beperkt zich vooralsnog tot de polder. Onenigheid over de financiële koers staat vooralsnog een overname van het St Jans Gasthuis in Weert in de weg.

Skipr magazine: abonneren of exemplaar bestellen

Bestel het Skipr magazine nr. 1 van januari 2010 met een uitgebreide analyse van de Skipr 99 of abonneer u op Skipr magazine.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top