Tech

Kabinet wil opheldering België over NIPT

België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat een test op geboorteafwijkingen (NIPT) aanbiedt. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger. Schippers vraagt zich af of het bedrijf GENDIA, dat Nederlandse vrouwen die de NIPT-test ondergingen later opnieuw benaderde voor andere onderzoeken, geen Belgische of Europese wetgeving heeft geschonden. Ze begrijpt niets van het verweer van de Belgische autoriteiten dat GENDIA een privékliniek is. "In Nederland valt iedereen die bepaalde behandelingen uitvoert gewoon onder de wet", zei Schippers vrijdag.

De minister begrijpt goed dat ziekenhuizen de Belgische NIPT-test voorlopig niet meer aanbieden. Ziekenhuizen die dat nog wel doen, moeten patiënten goed voorlichten, vindt ze. Ziekenhuizen die dat nog wel doen, moeten patiënten goed voorlichten, vindt ze. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt de praktijken van GENDIA onwenselijk en beraadt zich op maatregelen. Het OLVG is gestopt met het aanbieden van de test. "OLVG wil op geen enkele wijze met deze praktijken worden geassocieerd en stopt daarom per direct de samenwerking met GENDIA", aldus het ziekenhuis.

Gedupeerde Nederlandse vrouwen

Schippers waarschuwde dat Nederlanders die in het buitenland een behandeling ondergaan goed moeten beseffen dat ze dan ook onder buitenlandse regelgeving vallen. Het enige dat ze nu zelf voor gedupeerde Nederlandse vrouwen kan doen is "de toezichthouder vragen druk uit te oefenen" op de Belgische collega's. De minister kan zelf ook druk zetten op de Belgen, maar ze wil eerst uitzoeken of het wel mag wat GENDIA heeft gedaan.

De minister maakte in september nog 26 miljoen euro vrij om de test gedeeltelijk te kunnen vergoeden. Nederlandse ziekenhuizen mogen de test vanaf april aan alle zwangere vrouwen aanbieden. Die datum kan helaas niet worden vervroegd om vrouwen tegemoet te komen die niet meer met een buitenlands bedrijf in zee durven, zei Schippers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top