Tech

Thuisarts.nl leidt tot minder huisartsbezoek

Het aantal huisartsenbezoeken en telefonische consulten is enorm gedaald sinds de introductie van de website thuisarts.nl. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat er - verdeeld over het land - 675.000 huisartsbezoeken per maand minder plaatsvinden.

Het aantal telefoontjes naar de huisarts nam ook flink af. Ook ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status weten de weg naar de website te vinden. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen chronische en niet-chronische zorg, omdat het zorggebruik kan afnemen door recente veranderingen in de chronische zorg. Dat bleek overigens niet zo te zijn.

De ruim zeshonderd medische onderwerpen op thuisarts.nl zijn op de patiënt gerichte vertalingen van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen. Negen van de tien huisartsen gebruiken de website voor voorlichting.

De invloed van een dergelijke website op het zorggebruik bij de huisarts is volgens het LUMC niet eerder onderzocht. Thuisarts.nl bestaat sinds maart 2012 en heeft maandelijks ongeveer 1,6 miljoen unieke bezoekers. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bavh

12 november 2016

Mooi te zien dat online informatie de zorg kan ontzorgen en mensen meer zelf kunnen doen. Wat niet helder wordt in het artikel hoe de onderzoekers hebben bepaald dat het verminderde aantal huisartsbezoeken specifiek aan thuisarts kan worden toegerekend. Ik vind de app top, maar ik gebruik verschillende online bronnen. Erg kort door de bocht dit. Redactie: wilt u uw artikel nuanceren of onderbouwen svp? Dit lijkt op het klakkeloos plaatsen van een slim persberichtje van thuisarts/nhg.

Top