ACTUEEL

ZRTI constateerde MRSA-besmetting in oktober

Begin oktober werd een MRSA-besmetting bij een medewerker van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) geconstateerd. Het ZRTI heeft daarop meer dan driehonderd patiënten en medewerkers getest op de bacterie. Er zijn geen andere besmettingen naar voren gekomen.

Direct na de vaststelling van de besmetting heeft het ZRTI een speciaal team samengesteld om tijdig de juiste maatregelen te kunnen treffen en mogelijke betrokkenen van informatie te kunnen voorzien. Beide locaties van het ZRTI, in Vlissingen en in Roosendaal, zijn direct grondig gedesinfecteerd. Op advies van specialisten op het gebied van infectiepreventie zijn de afgelopen weken patiënten en medewerkers gescreend op de MRSA-bacterie. Dit was een "logistieke uitdaging" omdat de kweken bij het ZRTI werden afgenomen en met het laboratorium zorgvuldig gecommuniceerd moest worden over de uitslagen.

De uitslagen van de gescreende patiënten en medewerkers zijn allemaal negatief, dat wil zeggen dat er geen MRSA-besmetting geconstateerd is. "We zijn blij met dit resultaat", vertelt Tanja Snijders, bestuurder van het ZRTI. Door veel betrokkenen te screenen, ontstond het risico van "bijvangst", omdat een heel klein percentage van de bevolking de bacterie sowieso bij zich draagt. "We hebben die mogelijkheid ingecalculeerd en wisten dat er diverse aanvullende maatregelen getroffen zouden worden bij een positieve uitslag". Maar van bijvangst was geen sprake.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top