ACTUEEL

Ministers bestuderen advies over aanpak Q-koorts

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) bestuderen het advies van deskundigen die zich over verschillende opties hebben gebogen om de Q-koortsepidemie te lijf te gaan.

Uitstel bijeenkomst

Maandag is een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder andere de GGD in Noord-Brabant afgeblazen. Dit in afwachting van maatregelen die de bewindslieden op basis van het advies zouden kunnen nemen. Ook de kaart met besmette gebieden die maandag op internet zou worden geplaatst, wordt pas later online gezet, meldt het ministerie van LNV.

Maatregelen tegen Q-koorts

De ministers hadden de deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) gevraagd te kijken naar de effecten van verschillende manieren om de Q-koorts zo te bestrijden dat in 2010 minder mensen ziek worden. In 2009 trof de Q-koorts 2200 mensen, elf personen zouden aan de ziekte zijn overleden.

Effecten maatregelen

De experts bekeken onder meer wat het effect is als bijvoorbeeld alle dieren op de besmette bedrijven worden gedood, als alleen besmette dieren worden geruimd, als alle melkgeiten en -schapen in een straal van 5 kilometer van gebieden waar mensen wonen of recreëren worden gedood of als besmette bedrijven volledig winddicht worden gemaakt. Ook is rekening gehouden met al eerder genomen maatregelen als het vaccineren van schapen en geiten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top