ACTUEEL

Meerderheid toiletten in de zorg scoort slecht op hygiëne

De hygiëne in openbare toiletten in de gezondheidszorg is schrikbarend gedaald. Slechts 30 procent van de toiletten is ingedeeld in de categorie goed, terwijl dat vorig jaar nog 50 procent was. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Toiletonderzoek 2016, georganiseerd door vakblad Service Management in samenwerking met hygiëne-expert Tork.

De onderzoekers bezochten tandartspraktijken, ziekenhuizen, kruisgebouwen en dokterspraktijken. Van de 150 onderzochte openbare toiletten slechts 27 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 38 procent. Nederlanders hebben dus een kans van net iets meer dan 1 op 4 om een schoon toilet aan te treffen. Overigens bleken de damestoiletten voor de achtste keer op rij schoner te zijn dan de herentoiletten.

Vier vertegenwoordigers uit de zorg staan in de top 10 van schone toiletten. Die sanitaire gelegenheden waren volgens de onderzoekers "fraai om te zien, maar vooral echt schoon". Het betreft Dokterscentrum De Romeynshof in Rotterdam, de Poliklinieken van het Isala Ziekenhuis in Zwolle en in Kampen en het Twee Steden Ziekenhuis in Waalwijk, waar onderzoekers de toiletten beoordeelden als "net en modern".

Horeca

In de vier onderzochte categorieën scoorde de horeca met 36 procent schone toiletten dit keer het hoogst. De gezondheidszorg eindigde als tweede met 30 procent schoon. Van de winkels, warenhuizen en tuincentra scoorde 27 procent schoon. Openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, stations en sportcomplexen, kwamen niet verder dan 16 procent schoon.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top