ACTUEEL

‘Jeugdzorg in gezinshuis biedt positiever leefklimaat’

Kleinschalige woonomgevingen hebben een positief effect op de beleving van het leefklimaat van jongeren in de jeugdzorg. Dat geldt voor zowel de leeftijdsgroep 8 – 11 als voor 12+.

Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Jeugd van Hogeschool Leiden in opdracht van Gezinshuis.com dat op 16 november is gepubliceerd.

Veilig

Jongeren in een gezinshuis worden 24/7 begeleid door gezinsouders, die vaak ook eigen kinderen hebben. De jongeren blijken vooral de steun van en de relatie met gezinshouders te waarderen. Bovendien zegt de meerderheid dat ze zich veilig voelen in het gezinshuis. De sfeer is er meestal goed, al is het vaak druk en zijn er ruzies. Redenen voor onveilig voelen zijn vooral invloed en gedrag van andere kinderen in het huis.

Vervolg

De resultaten voor gezinshuizen pakken positiever uit dan die voor reguliere leefgroepen binnen de jeugdzorg. Dat is de reden voor verdiepend vervolgonderzoek. Dat moet inzicht geven in de beleving van jongeren in de gezinshuizen en over ‘wat werkt’ in de behandeling van deze jongeren. Het onderzoek van het Expertisecentrum is onderdeel van het langlopende onderzoek naar het leef-, leer- en werkklimaat in residentiële jeugdzorginstellingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top