ACTUEEL

Ministers broeden nog op maatregelen tegen Q-koorts

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) komen nog niet met maatregelen ter bestrijding van de Q-koortsepidemie. Zij bestuderen nog het advies van deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) over verschillende mogelijkheden om de ziekte te lijf te gaan.

Dieren ruimen op besmette bedrijven

De experts adviseren voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen. Zij zien dat als een snelle, eenmalige maatregel om abortussen bij de dieren te voorkomen, zo blijkt uit het advies waar het televisieprogramma Zembla de hand op wist te leggen. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan tweeduizend Nederlanders ziek; vijf mensen overleden.

Vaccin toelaten in Europa

De experts raden verder aan bestaande besmette bedrijven niet te laten uitbreiden. Ook vragen ze meer aandacht voor de risico's voor mensen die op de bedrijven werken. De gezondheidsraad zou met een advies moeten komen of het vaccin voor mensen dat nu nog niet in Europa is toegelaten toch gebruikt mag worden voor geiten- en schapenhouders, hun gezin en werknemers. Verder moet worden onderzocht welk ontsmettingsmiddel echt effect heeft bij deze bacterie.

Uitstel

In afwachting van maatregelen van de bewindslieden is maandag een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder andere de GGD in Noord-Brabant afgeblazen. Ook de kaart met besmette gebieden die maandag op internet zou verschijnen, gaat pas later online, meldde het ministerie van LNV.

Burgemeester eist duidelijkheid

Burgemeester Willy Doorn van de zwaarst getroffen gemeente Landerd (Brabant) meent dat de tijd dringt en dat boeren en omwonenden voor het begin van het lammerseizoen in februari moeten weten waar ze aan toe zijn. De indieners van een Brabants burgerinitiatief tegen megastallen eisen dat het ministerie niet langer de exacte locaties van besmette bedrijven verhult.

Schade verhalen

Slachtoffers en nabestaanden van de Q-koorts kunnen het snelst en het best hun schade bij de boeren verhalen, zegt letselschadeadvocaat Martin de Witte uit Amersfoort. Naar de overheid stappen duurt langer en is omslachtiger, meent hij.

Onnodig veel zieken

Diverse GGD-artsen en microbiologen stelden zondag in het tv-programma Zembla dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Ze vinden dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

9 december 2009

Gezondheid van bevolking moet voorgaan,dus ruimen met de besmette dieren zo snel mogelijk en goede voorlichting is noodzakelijk!!

Top