ACTUEEL

VUmc krijgt een half miljoen voor ontwikkeling ouderenzorg

Het ministerie van VWS geeft een subsidie van bijna vijf ton aan het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het VUmc (UNO-VUmc). Dat wordt ingezet voor drie projecten, de uitbouw van een academische werkplaats ouderenzorg, de inzet van verpleeghuizen als peilstations en de ontwikkeling van een indicatorenset.

Dat meldt VUmc op 17 november. Het UNO-VUmc wil de ouderenzorg meer evidence based maken, door het inzetten van wetenschappelijk onderbouwde interventies. Voorbeelden daarvan zijn een methodiek voor het omgaan met probleemgedrag en een methode om zorgvuldiger om te gaan met het voorschrijven van antibiotica.

Maar het VUmc ervaart dat het moeilijk is om de kennis door te voeren in de praktijk. De subsidie zal onder andere worden gebruikt om medewerkers uit verpleeghuizen te scholen en ze daarna tijd te geven om hun werkwijzen aan te passen en de nieuwe methoden toe te passen.

Peilstation

In een tweede project zullen verpleeghuizen worden uitgenodigd om als peilstation te gaan fungeren. Dat betekent dat zij gestandaardiseerd gegevens vastleggen over bepaalde ziektebeelden, gebeurtenissen en verrichtingen in de ouderenzorg, bijvoorbeeld over medicijnen die veel worden voorgeschreven, zoals middelen tegen psychische aandoeningen (psychofarmaca) en middelen tegen infecties (antibiotica). Een derde project richt zich op de ontwikkeling van een indicatorenset voor de Universitaire Praktijk Ouderengeneeskunde van VUmc (UPO-VUmc).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

20 november 2016

Toch wel handig, iemand in huis hebben die de weg in Den Haag kent.
Vraag: 5 ton of 5 miljoen?

Top