ACTUEEL

Patiëntenfederatie wil masterplan voor kwetsbare ouderen

Er moet snel een masterplan komen voor kwetsbare ouderen. Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland. Ze reageert daarmee op de operatiestop van twee Limburgse ziekenhuizen die mede wordt veroorzaakt doordat ouderen onnodig in het ziekenhuis terecht komen.

De Zuyderland-ziekenhuizen, hebben operaties moeten afzeggen omdat zij bedden tekort komen. Dat komt mede doordat patiënten onvoldoende doorstromen naar verpleeghuizen en langer in het ziekenhuis blijven dan medischnoodzakelijk is. Ook veranderende regelgeving rondom de AWBZ zorgt volgens de ziekenhuisgroep voor een slechte doorstroming. Daarnaast zijn in Zuyderland Sittard-Geleen twee afdelingen dicht door het Noro-virus.

"Dat is te gek voor woorden", zegt Veldman. "Mensen willen vaak helemaal niet naar het verpleeghuis. Er moet opvang komen voor mensen die te goed zijn voor het ziekenhuis, maar nog niet alleen naar huis kunnen. Ik roep alle betrokkenen op om daar met ons aan te gaan werken. Huisartsen, zorgverzekeraars, wijkverpleegkundigen, gemeenten en ziekenhuizen moeten samen dit probleem aanpakken. Er komen steeds meer kwetsbare ouderen. We willen met zijn allen dat die zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar dat moet wel mogelijk zijn. Dan moet er ook opvang zijn als het thuis even niet goed gaat. En dan gaat het niet om de vraag wie die hulp gaat betalen, maar om de vraag hoe we deze mensen zo goed mogelijk helpen. De vraag uit welk potje dat moet worden betaald is van later zorg."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter van Linschoten

24 november 2016

... en de agenda voor dit Masterplan is reeds bekend, dus er kan vlot worden doorgepakt! Zie de inventarisatie die - mede in opdracht van de Patiëntenfederatie - voor het Bestuurlijk Overleg Eerste Lijn is uitgevoerd.

Top