Finance

ZN: Consumentenbond jaagt verzekerden ten onrechte angst aan

De berichtgeving van de Consumentenbond over de contractering van zorgverzekeraars klopt niet. Dat stelt althans Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een reactie. De koepel van zorgverzekeraars vindt dat de Consumentenbond verzekerden hiermee onnodig angst aanjaagt.

"De Consumentenbond stelt dat zorgverzekeraars er niet in zijn geslaagd om op tijd bekend te maken welke zorg er in 2017 wordt vergoed. Maar alle zorgverzekeraars hebben voor 19 november hun premie, polisvoorwaarden en gecontracteerde zorg bekend gemaakt”, stelt ZN. “De afgelopen jaren is het contracteren van zorg altijd voor 1 januari afgerond. Dat zorgverzekeraars nog niet alle contracten hebben gesloten, wijkt niet af van voorgaande jaren, omdat de contracten soms wachten op ondertekening door de zorgverlener of zorginstelling.”

ZN verwacht dat de komende weken de resterende contracten worden ondertekend, zodat uiterlijk 1 januari alle contracten binnen zijn.

Zorgwaakhond

De zorgverzekeraars voelen zich gesteund door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die ziet erop toe dat de contractering tijdig is afgerond. In een rapport stelde de zorgautoriteit vorige week dat de zorgverzekeraars "hun maatschappelijke rol serieus nemen".

"Zij voeren de Zorgverzekeringswet naar behoren uit", stelt de zorgautoriteit. "(..) Op dit moment zijn er 61 polissen om uit te kiezen voor de basisverzekering. De informatie over die polissen is verbeterd. Zorgverzekeraars publiceren de informatie overzichtelijker en hanteren vanaf dit jaar ook een zogenoemde 'zorgverzekeringskaart' bij de polissen. Op deze kaart staat de informatie die verzekerden nodig hebben om een keuze te maken, op een overzichtelijke en eenduidige manier bij elkaar", aldus de NZa.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top