ACTUEEL

Menzis gaat pgb-fraude bij Monte Christo onderzoeken

Zorgkantoor Menzis gaat onderzoek doen naar mogelijke pgb-fraude en oplichting van cliƫnten bij zorginstelling Monte Christo in Emmen en Winschoten. Dit naar aanleiding van een uitzending van KRO/NCRV-programma De Monitor en een tv-programma van RTV Drenthe.

Dit schrijft het Dagblad van het Noorden. De afgelopen tijd zijn er veel klachten geweest over Monte Christo BV, de inmiddels failliete Stichting Monte Christo en de Stichting Phareon, die allemaal van dezelfde eigenaar zijn. De zorginstelling helpt jongeren met een beperking op weg naar werk en verzorgt begeleid wonen. De Monitor sprak met meer dan dertig cliënten en medewerkers van Monte Christo.

Meldingen

De afgelopen vijf jaar zou er regelmatig pgb-fraude zijn gepleegd. Bovendien kregen cliënten nauwelijks hulp. Dit is gemeld aan de politie en aan gemeenten, maar er is nooit wat met die meldingen gedaan. Bij het Zorgkantoor Menzis lag tot voor kort maar één dossier over onterecht ontvangen pgb-gelden. De IGZ heeft afgelopen jaar twee keer een bezoek gebracht aan Stichting Phareon, maar had te weinig gegevens om vast te stellen of er goede zorg geleverd werd. De Stichting Phareon belooft beterschap voor maart 2017. Het is nog niet zeker dat de IGZ daar ook genoegen neemt.

Middelen

Zorgkantoor Menzis stelt dat het te weinig middelen in handen heeft om zorginstellingen aan te pakken bij de verdenking van fraude of onvoldoende zorg. De zorgverzekeraar wil dat het voor pgb-zorgverleners minder makkelijk wordt om zomaar in de markt te stappen. 

Monte Christo wilde niet op de aantijgingen reageren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top