ACTUEEL

'Hoe meer groen en water, hoe minder angststoornissen'

Bewoners die worden omringd door natuurlijke elementen, zoals groen of water, hebben minder snel last van angststoornissen. Sowieso is hun algemene gezondheid beter.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (Alterra) en het Trimbos-instituut naar de relatie tussen de kwaliteit van de woonomgeving en de gezondheid van de bewoners. Zij hebben het onlangs gepubliceerd in het British Journal of Psychology Open.

Psychische gesteldheid

Er is hierbij verschil tussen angst- en stemmingsstoornissen. Angststoornissen komen minder voor bij meer groen en meer water in de woonomgeving. Stemmingsstoornissen alleen bij meer water. Water hangt sterker samen met psychische gesteldheid dan groen, wat trouwens ook geldt voor de algemene gezondheid. Bij 15 procent water binnen een kilometer rondom de woning is de kans op het hebben van een angststoornis 25 procent kleiner dan bij vijf procent water binnen een kilometer.

Therapeutisch

De resultaten staan los van verstedelijking, woningdichtheid of sociale status van een wijk. Het valt te overwegen om in de geestelijke gezondheidszorg meer bewust gebruik te maken van die bestaande natuur, zowel preventief als therapeutisch, zo stellen de onderzoekers. Groen is overigens breed opgevat: niet alleen park, maar ook bos, natuur en agrarisch gebied.

Woonadres

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens van een grootschalig bevolkingsonderzoek uitgevoerd door het Trimbos-instituut. Voor dit onderzoek is uitgegaan van een representatieve steekproef van ruim 6600 personen die mondeling zijn geïnterviewd. Op grond van hun woonadres en het bestand Landelijk Grondgebruik Nederland van Alterra is bepaald hoeveel groen en water binnen één kilometer van de woning voorkomt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top