ACTUEEL

Klink en Verburg beslissen over maatregelen Q-koorts

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) overleggen woensdagochtend met elkaar over de aanpak van de Q-koorts. De Tweede Kamer had de bewindslieden dinsdag gevraagd voor woensdagmiddag de maatregelen bekend te maken waarmee ze de epidemie willen bestrijden.

Drastische maatregelen

Volgens betrouwbare bronnen is Klink er voorstander van alle drachtige geiten en schapen van besmette bedrijven te doden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geadviseerd. Voor Verburg zijn alle opties bespreekbaar. Volgens haar woordvoerder is ze niet bang om drastische maatregelen te nemen, zolang ze maar zinvol, effectief en proportioneel zijn. Het overleg tussen de bewindslieden vindt plaats op het ministerie van Landbouw.

Dierenartsen roepen op tot proportionaliteit

De dierenartsen zijn tegen het ruimen van alle drachtige geiten op met Q-koorts besmette bedrijven. Dit  maakte de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsorganisatie voor dierenartsen, dinsdag bekend. De organisatie wil maatregelen die proportioneel zijn. Zij roept daarom de ministers op ook een ethische afweging te maken. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht.

Adviezen deskundigen

Volgens Klink en Verburg staat de volksgezondheid voorop bij de aanpak van Q-koorts. Als het ruimen van schapen en geiten van besmette bedrijven nodig is om de volksgezondheid “te dienen, dan liggen dergelijke maatregelen wel voor de hand”, zei Klink op Radio 1. De adviezen van het RIVM en andere deskundigen “ kunnen we niet zomaar in de wind slaan”. De bewindslieden hopen in de loop van de dag met hun maatregelen naar buiten te komen. De Tweede Kamer wil er vervolgens zo snel mogelijk over spreken.

Besmette mensen

Tot eind november dit jaar liepen bijna 2300 mensen Q-koorts op, aldus het RIVM. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Zij leden al aan een andere kwaal. Sinds 2007 zouden al elf mensen aan de ziekte zijn overleden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top