ACTUEEL

'Toneelstuk De Vader verzoent met dementie'

Het stuk was, is en komt in circa 25 landen op de planken: De Vader, geschreven door de Fransman Florian Zeller. Vanaf komende maand is het ook in ons land te zien.

De Vader, een echte hit in het Londense theaterparadijs West End, gaat over de verwarring van iemand met Alzheimer, in de Nederlandse productie vertolkt door Hans Croiset. Tijdens de voorstellingen zijn Alzheimer Nederland en Samen Dementievriendelijk met een informatiestand aanwezig in de theaters.

Nienke van Wezel, projectleider van het programma Samen dementievriendelijk, is blij met het toneelstuk. "De voorstelling geeft de toeschouwer inzicht in wat het leven met dementie betekent, zowel voor degene met dementie als zijn omgeving. Wij hopen dat dit het begrip vergroot, want iedereen kan met een klein beetje moeite veel betekenen voor een dementievriendelijke maatschappij."

Volgens regisseur Gijs de Lange steekt het stuk zo in elkaar, dat de toeschouwer in dezelfde verwarrende situatie komt te zitten als de hoofdpersoon in De Vader, André. "Eigenlijk ben ik nog nooit zo dicht bij het proces van Alzheimer geweest", aldus Johanna ter Steege, die de dochter speelt.

Volgens De Lange is De Vader ook "heel geestig" en kan het stuk helpen mensen zich wat te verzoenen met dementie.

Op 8 december is de eerste try-out in Delft, de première is op 20 december in Den Haag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top