Finance

Oud-chirurg mag Obamacare gaan ontleden

Donald Trump draagt Tom Price voor als minister van Volksgezondheid. Met zijn keuze voor de Afgevaardigde uit Atlanta, die vroeger orthopedisch chirurg was, maakt de aankomende president van de Verenigde Staten duidelijk dat het hem menens is met het afschaffen - of in elk geval ingrijpend veranderen - van Obamacare.

Price is een geducht Republikeins tegenstander van de zorgverzekeringswet die vertrekkend president Barack Obama in 2010 ondertekende. Al voordat de wet een feit werd, kwam de oud-chirurg met alternatieven. Daarmee onderscheidde hij zich van veel andere Republikeinen, die net als hij fel tegen de huidige wet waren, maar ook niet goed wisten hoe het dan wel moet.

Tijdens de campagne heeft Trump gezegd dat hij minder bemoeienis van de federale overheid wil en meer controle voor de staten. Hoewel hij eerst voor complete afschaffing pleitte, hintte Trump er na een ontmoeting met Obama op dat hij delen van de wet toch wil behouden.

Het hervormen van de gezondheidszorg geldt als een van de belangrijkste binnenlandse successen van Obama's presidentschap. Sinds de invoering van Obamacare daalde het aantal onverzekerde Amerikanen van zo'n 49 miljoen tot 29 miljoen. Maar de Republikeinen gruwen van de overheidsdwang. Price pleitte in zijn eerdere voorstellen voor een systeem waarin belastingvoordelen en speciale spaarrekeningen voor zorg een belangrijke rol spelen.

Als minister zal Price nauw samenwerken met Seema Verma, die leiding gaat geven aan Medicare en Medicaid, de twee belangrijkste gezondheidszorgprogramma’s. Verma heeft ervaring met de bureaucratische kant van de zorg. In de staat Indiana adviseerde ze gouverneur Mike Pence, de aanstaande vicepresident.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top