ACTUEEL

Gezonde Taal! wint zorgvernieuwingsprijs

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2016, van ZonMW en VSBFonds, is gewonnen door het project Gezonde Taal!. Daarin worden taallessen voor oudere migranten ingezet om zowel taal- als gezondheidsachterstanden te verkleinen. De bedenkers wonnen een cheque van 75.000 euro voor de uitvoering ervan.

Dat maakte ZonMW bekend tijdens de nationale zorgvernieuwingsdag op 29 november. Het initiatief is een gezamenlijk idee van Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht, sportvereniging Ladyfit en Het Begint met Taal. Het idee won onder andere door de combinatie taal en gezondheid, door het feit dat oudere migranten zelf het materiaal helpen maken en doordat het landelijk toepasbaar is. 

Taalbrieven

Kern van het project zijn taalbrieven. Die worden ingezet bij taallessen aan oudere migranten door vrijwillige coaches. De lesbrieven behandelen stapsgewijs onderwerpen als gezonde voeding en een bezoek aan de huisarts. Met hulp van de migrantenouderen maken de taalcoaches ook nieuwe lesbrieven.

Ideeën

Er waren in totaal 161 ideeën. Daarvan kregen 66 kanshebbers de gelegenheid om hun idee te verscherpen. Een vakjury koos twee finalisten uit vijf genomineerden. Bezoekers van de zorgvernieuwingsdag hebben de uiteindelijke winnaar gestemd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top