Finance

VGZ sluit meerjarencontract met Westfriesgasthuis en Waterland

Coöperatie VGZ sluit met het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis een overeenkomst voor vijf jaar. De zorgverzekeraar en de ziekenhuizen gaan samen werken aan wat zij 'zinnige zorg' noemen. De zorg moet patiëntvriendelijker en van hogere kwaliteit worden en toch betaalbaar blijven.

De kwaliteit van zorg moet mede verbeteren door de effectiviteit van behandelingen te monitoren. "Kwaliteitsregistraties zullen niet anders plaatsvinden dan bij andere ziekenhuizen", zegt een woordvoerder van VGZ. "Dat zal op een gestandaardiseerde wijze gebeuren, zodat er ook een objectieve basis is waarop de kwaliteit en effectiviteit van behandelingen kunnen worden bepaald."

Behandelingen en werkwijzen die bewezen effectief zijn, kunnen de samenwerkende ziekenhuizen van elkaar overnemen als 'good practices', zo licht een woordvoerder van VGZ toe. 

Netwerk

Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis gaan naar verwachting in het voorjaar van 2017 fuseren. De ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend komen dan in een rijtje met andere ziekenhuizen waarmee VGZ eveneens een langdurige overeenkomst heeft getekend, zoals het ziekenhuis Bernhoven en de Noordwest Ziekenhuisgroep. Ook binnen dit netwerk moeten 'good practices' uitgewisseld worden.

Efficiëntie

De kostenbeheersing moet volgen uit verbetering van zorg. "Dat kan zijn door een efficiëntieslag, doordat zorg anders wordt ingericht", zegt de VGZ-woordvoerder. "Bij Bernhoven hebben ze bijvoorbeeld de spoedeisende hulp anders ingericht. Maar zorg moet vooral verbeteren doordat zorgprofessionals van elkaar kunnen leren."

Of er ook kosten worden bespaard in de bedrijfsvoering, laat VGZ aan de ziekenhuizen zelf over. "Bij Bernhoven hebben ze de specialisten in loondienst genomen, maar dat hoeft geen voorbeeld te zijn voor de rest. Bernhoven is nou net het voorbeeld waar alles behoorlijk op de schop is gegaan. Kwaliteitsverbetering moet juist mogelijk zijn voor elke ziekenhuisorganisatie met relatief kleine aanpassingen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top