ACTUEEL

Patiëntenfederatie: ‘Aanbieder NIPT nog steeds onethisch’

Het Belgische bedrijf Gendia heeft de voorwaarden bij het aanbieden van de NIPT-test voor zwangeren aangepast. Maar volgens Patiëntenfederatie Nederland is het bedrijf nog steeds moreel onethisch bezig.

Dat stelt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie in reactie op een bericht van Gendia.

Kankertest

Het Belgische bedrijf verzorgt de test op geboortebeperkingen voor veel zwangere vrouwen in Nederland. Deze maand kwam Gendia negatief in het nieuws vanwege het overschrijden van privacyregels en koppelverkoop. Zwangere vrouwen moesten bij inschrijving bijvoorbeeld aangeven of er kanker is in de familie. Later kregen ze dan een preventieve kankertest aangeboden, voor 359 euro.

Toezichthouder

De zaak werd hoog opgenomen. De NVZ noemde de praktijken onwenselijk en veel ziekenhuizen zijn gestopt met de NIPT-testen van Gendia. Minister Schippers van VWS vroeg  de Nederlandse toezichthouder op de privacy om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger.

Formulier

Het noopte Gendia tot maatregelen. Het bedrijf heeft nu op het inschrijfformulier een regel toegevoegd. Vrouwen kunnen daar aangeven dat ze ook geïnformeerd willen worden over onderzoeken die voor hun of hun familie van belang kunnen zijn. Maar dit maakt volgens de Patiëntenfederatie weinig verschil. Gendia maakt nog steeds gebruik van medische gegevens die daarvoor niet zijn bedoeld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top