Tech

UMC Utrecht krijgt 20 miljoen voor big data-onderzoek

Het Hart- en Vaatcentrum van het UMC Utrecht ontvangt een subsidie van 20 miljoen euro van het Europese Innovative Medicine Initiative voor onderzoek naar de inzet van big data. De bedoeling is om data uit de dagelijkse zorg, geanonimiseerd of met toestemming, samen te voegen met data uit studies.

Dit meldt UMC Utrecht op 1 december. De onderzoekers zijn door het project, dat BigData@Heart heet, niet meer alleen afhankelijk van onderzoeken waarbij vooraf aan patiënten om hun medewerking is gevraagd. Zo missen ze data van patiënten die niet meedoen aan de studie, bijvoorbeeld omdat ze heel erg ziek zijn, waardoor een vertekend beeld ontstaat.

Wearables

Daarnaast willen de onderzoekers meer persoonsgerichte zorg ontwikkelen door per patiënt te kijken naar de oorzaak van de hart- of vaatziekte. Hierdoor kunnen artsen beter bepalen welk type aandoening de patiënt heeft en op basis hiervan de beste behandeling kiezen.  Tot slot gaan de onderzoekers wearables inzetten om meer informatie over leefstijl en gezondheid van patiënten te krijgen om die vervolgens ook te kunnen verbeteren.

Samenwerking

BigData@Heart staat onder leiding van het UMC Utrecht en is een samenwerking met de Europese vereniging van Cardiologen, Europese patiëntenorganisaties, universiteiten uit Berlijn, Londen, Cambridge, Valencia, Stockholm, Hamburg, Birmingham en Uppsala en diverse bedrijven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top