Finance

ActiZ: zorgverzekeraars betalen niet genoeg voor ouderenzorg

Zorgverzekeraars en zorgkantoren rekenen een te laag tarief voor ouderenzorg. Bovendien lopen de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vaststelt niet gelijk op met de loonkostenstijging in Nederland. Dat stelt werkgeversorganisatie ActiZ.

Het tarief voor wijkverpleging en verpleeghuis wordt ieder jaar wordt het door de NZa geïndexeerd om mee te groeien met de loonkostenontwikkeling. Volgens ActiZ is er inmiddels een "gapend gat" tussen het vastgestelde Nza-tarief en het werkelijke tarief dat zorgkantoren en zorgverzekeraars betalen aan zorgorganisaties. Daarnaast is er een gat tussen het Nza-tarief en de loonkostenontwikkeling in Nederland.

Volgens de werkgevers hebben zorgverzekeraars wel de middelen om de tarieven te verhogen. ActiZ vreest dat als zorgverzekeraars dat niet doen, de ouderenzorg zal verschralen. "Dan moeten zorgorganisaties medewerkers ontslaan, zijn er dus minder ‘handen aan het bed’ om de zorg aan kwetsbare ouderen te verlenen en zullen er wachtlijsten ontstaan. En bovendien wordt het – als de werkdruk toeneemt – minder aantrekkelijk om in de ouderenzorg te gaan werken", menen de werkgevers.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

2 december 2016

Goed dat Actyz nu een lijn trekt. Het verpleeghuis kreeg inmiddels een populatie met meer complexe en meervoudige zorgvragen. Het verpleeghuis vormt een "achtervangfunctie" voor de zorgverlening thuis. Daarnaast door afbouw klinische capaciteit (ggz) en kortere klinische hulp (zhs) opvang in keten met cure-branches. Deze branche heeft het zwaar om adequate zorg te verlenen met een personeelsmix en gebouwen uit een voorbije periode. In een "verpleeg-"huis behoort verpleegkunde de dominante factor qua zorgverlening te zijn. Maar nu is deze factor in de functiemix zo verdund, dat de werkzaamheid hiervan nauwelijks meer is aan te tonen. Niet alleen meer geld om hetzelfde als eerder te doen, maar vooral verzwaring van het professioneel niveau binnen de functiemix is noodzakelijk. Niet alleen kwantitatief bijpassen!

Top